Ook last van procrastinatie?

Woord
‘Procrastinatie’, ik vind het een mooi woord. ’t Is afgeleid van het Engels procrastination en het betekent uitstelgedrag. De neiging om taken waar je tegenop ziet niet meteen aan te pakken, maar telkens opnieuw excuses te verzinnen om het toch maar niet te moeten doen. Het schijnt des mensen te zijn en het heeft te maken met iets wat in je brein gebeurt.

Tips
Ik heb er lange tijd last van gehad. En het durft nog af en toe de kop op te steken. Ik ben er mij nu gelukkig wel bewust van. Zodra ik het ‘voel opkomen’, grijp ik terug naar enkele eenvoudige tips.

Tip 1
Doe de vervelendste taak eerst.
Plan die taak waar je tegenop ziet als eerste in. Start er je dag mee. En hou je dan aan die planning. Mits wat wilskracht lukt dat vast en zeker. De rest van de dag hoef je je dan niet meer schuldig te voelen dat je er weer niet bent toe gekomen aan die éne to-do op je lijst.

Tip 2
Maak je taken zo klein mogelijk.
Hoe kan een muis een olifant opeten? Precies, in kleinen stukjes. Hak de olifant dus in behapbare stukjes. Hak je project in stukken en werk stap voor stap af.

Tip 3
Beloon jezelf.
Ik ben een thee-leut en dus beloon ik mezelf altijd met een lekker kopje thee. Ik zeg tegen mezelf:’Als deze taak af is, mag je thee zetten …’. Iets om naar uit te kijken dus. En dat motiveert.

Deze eenvoudige tips werken echt voor mij. Er zijn er nog die je kan gebruiken. Via deze link kom je alles te weten over de oorzaak van uitstelgedrag en wat je eraan kan doen.

Benieuwd hoe jij jouw uitstelgedrag aanpakt. Laat maar weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *