Zorg zelf voor die witte raaf …

Ik zie ze nog heel regelmatig verschijnen, de vacatureberichten waarin op zoek wordt gegaan naar dat uitzonderlijke talent. Een schaap met 5 poten, met een hele rits competenties en skills. Tegelijk ook wel wat ervaring, maar niet al te veel. We zijn tevreden met 2 à 3 jaar, want anders wordt de kandidaat te duur ….  En dat allemaal op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt …

Hoogtijd om het anders aan te pakken. Niet?

Op de werkplek

Ik ben wel gewonnen voor werkplekleren als een serieus alternatief (of extra kanaal) voor een duurzame instroom en retentie. Dat werkplekleren kan ondertussen al verscheidene vormen aannemen. Eén die er voor mij uitschiet is het ‘Youngstar’ traject dat Sandy Buckinx heeft uitgewerkt voor aankoopprofielen.

Ik laat Sandy even zelf aan het woord:

‘Procurement vacatures raken maar moeilijk ingevuld. Logisch, want professionele purchasers zijn een bottleneck product op de arbeidsmarkt. Zowel junior buyers als ervaren procurement managers hebben de jobs voor het uitkiezen. Je hoeft nochtans niet mee te strijden in de bikkelharde war for talent, want er is een perfect alternatief voor knelpunt procurement vacatures.’

En hoe gaat dat dan in z’n werk?

‘ We vergroten de aanbodzijde op de arbeidsmarkt door young potentials op te leiden tot efficiënte procurement officers met praktijkgerichte on-the-job training en intensieve coaching.

Daarom sparen we tijd noch moeite uit om de geknipte young potential aan het juiste bedrijf te koppelen. We selecteren daarvoor kandidaten uit onze eigen Youngstar community. Na een geslaagde introductie en goedkeuring van het bedrijf  gaan we aan de slag.

De eerste 3 maanden kijken de Youngstars vooral hoe senior procurement coaches de job aanpakken. 3 halve dagen per week leren de junior purchasers alle standaard aankoopprocessen aan. Dat gebeurt op de werkvloer, volgens de bedrijfseigen interne processen en noden van het moment.

In een volgende fase steken de junior purchasers zelf de handen uit de mouwen en tonen de coaches hoe ze het dagelijkse aankoopbeheer zelf aanpakken. Dit zou je de mentoring-fase kunnen noemen.

Vervolgens gaan we vanzelf over in ‘coaching’ en worden de vragen van de junior purchasers volgens de Socratische methode beantwoord met een nieuwe vraag. Zo stimuleren we self-learning, zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Na 1 jaar intensieve begeleiding is het tijd voor de Youngstar om op eigen benen te staan. Het gastbedrijf krijgt op dit moment de eerste keuze om het Youngstar profiel een vaste job aan te bieden. Dé kans bij uitstek om een junior procurement officer aan te werven met senior expertise binnen handbereik.’

 

Mooi, toch? Ik ben in ieder geval onder de indruk van wat Sandy hier neerzet.

Zou dat ook werken voor aankomend HR talent? Stof tot nadenken ….

P.S. Meer weten omtrent de inzichten en de aanpak van Sandy Buckinx? Via haar website kan je altijd contact opnemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *