Trainen als een topatleet

ABE 18

Vorige week nam ik deel aan het Antwerps Business Event ABE18, een netwerkbeurs in Kinepolis. Samen met twee collega’s was ik de ‘host’ van het HR Plaza, een ontmoetings-plein voor al wie meer wilde weten over personeelszaken. In de loop van die dag kon je ook gaan luisteren naar korte, inspirerende presentaties van maximum 20 minuten.

20 minuten

Ik koos voor de presentatie van Herman Kenens. Herman zou het hebben over medewerkersbetrokkenheid en de rol van de manager hierin. Krachtige 20 minuten!

Er is mij uit die 20 minuten één beeld in het bijzonder bijgebleven Dat van de hoogspringster. Herman vroeg het publiek op te lijsten hoe een topatlete te werk gaat om haar prestaties te verbeteren (om zo stapsgewijs een medaille te behalen).
Het lijstje zag er zo uit:

  • Werken aan techniek
  • Zichzelf observeren via video en hieruit leren
  • Duidelijke feedback  krijgen van de coach en hiermee aan de slag gaan
  • Oefenen, oefenen, oefenen, en doorzetten
  • Meten en nog eens meten

 

Manager

En wat doet de manager die beter wil worden in ‘motiveren’? ’t Ja…. Hij/zij leert enkele technieken door een 2-daagse opleiding te volgen …. En daar blijft het al te vaak bij.

Je zou het lijstje van de hoogspringster ook kunnen vertalen en zo een begeleidingstraject kunnen uitwerken dat veel verder gaat dan de 2-daagse. Een coach aanduiden bijvoorbeeld die observeert, feedback geeft, tips aanreikt.

 

Meten

En vooral het meten niet vergeten: de hoogspringster weet pas of ze goed bezig is, dankzij de meetlat die haar prestaties aangeeft. Voor dat meten, reikt Herman ook een handige tool aan: de Gallup Q12 vragen.

‘De beste en meest eenvoudige tool die ik ken’, aldus nog Herman. En ik geloof hem.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *