De rol van de HR professional anders bekijken?

Na elke training, congres, workshop stel ik mij steevast de vraag: ‘Marijke, wat heb je nu geleerd vandaag? Wat ga je straks anders, beter, … doen? Welke inzichten neem je mee?’.

Zo ook onlangs nog na de 2-daagse conflictmasterclass.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat je als HR professional over de vaardigheid (en houding) moet beschikken om spanningen op de werkvloer om te zetten in een constructieve dialoog, ben ik mij gaan bijscholen. In de conflictmasterclass van Dominique en Luc  heb ik geleerd hoe je betrokkenen in een conflict uitnodigt aan tafel te gaan zitten en hoe je samen met hen op zoek gaat naar vernieuwde dialoog en samenwerking.

Uitroepteken

In mijn notitieboekje van die workshop heb ik één inzicht in fluo geel gemarkeerd en er een groot uitroepteken bijgezet. Voor mij een teken van ‘eye-opener’, om zeker niet te vergeten.

Al gehoord van meerzijdige partijdigheid?

Lijkt een tegenstrijdigheid, hé? Maar dat is het niet.

Meerzijdige partijdigheid is een grondhouding wanneer je aan de slag wil met oplossen van conflicten.  Het betekent dat je aandacht hebt voor de belangen van elke betrokken partij, dat je empathie en erkenning opbrengt voor ieders belangen. Je bent dus niet ONpartijdig, je bent partijdig met elke betrokkene. Vanuit die houding faciliteer je het proces om partijen tot een constructieve oplossing en samenwerking te laten komen.

HR rol

Ik maakte mij bij dit inzicht meteen de bedenking of dit niet ook een grondhouding hoort te zijn van de HR professional tout-court, dus niet enkel op momenten van conflictbemiddeling wanneer je hulp wordt ingeroepen.

Ik zie voor mij dan de HR professional met een volwaardige, meerzijdige partijdige rol, die in alle onafhankelijkheid, loyaal en betrokken bij de organisatie,  alle belangen bewaakt en indien nodig bemiddelend optreedt. Ook wanner hij/zij zijn/haar adviserende, strategische HR business partner rol invult.

Wat denken jullie? Herkenbaar?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *